Szybkie ciasto na weekend, gdy mamy sporo wolnego i nie chcemy zbyt długo siedzieć w kuchni.
Składniki (dla 6 osób):
-
600 g serka homogenizowanego Rolmlecz (wanilia)
-
200 ml śmietanki Łaciata 30%
-
ok. 100 g biszkoptów
-
1 galaretka malinowa
-
1 galaretka krystaliczna
-
600 ml wody
-
350 g malin
Przygotowanie:
Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250ml), natomiast malinową w 350 ml, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. Ważne jest by były chłodne, ale wciąż płynne. W tym czasie przygotowujemy serowy krem – ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Po połączeniu mieszamy masę z galaretką krystaliczną. Tak powstały krem przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny i zalewamy je wystudzoną galaretką malinową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Więcej pysznych, prostych, ale zaskakujących przepisów na słodki weekend znajdziesz na: www.najlepszewkuchni.pl.